Juleferie med familien

Familie eller efterskole?

På den ene side, så glæder du dig til at komme hjem på juleferie. Det er der ikke så længe til. Mange af dine kammerater glæder sig også til at få en pause fra musikken. Og øvetimerne. På den anden side, så ved du, at du kommer til at savne skolen efter ganske få dage derhjemme. Og du kommer til at savne kammeraterne. Du er derfor i sådan et mærkeligt mentalt sted, hvor du på den ene side hører hjemme hos familien, men samtidigt også her på musikefterskolen. Du føler, at du skal vælge: Musikefterskole på Fyn her eller familie.

Det er ikke et valg

Du skal ikke vælge! Basta! Du skal glæde dig over, at du har to familier, som du savner – enten her eller der. Derhjemme – er det dine forældre og dine søskende. Her – på efterskolen – er det kammeraterne, sammenholdet og selvfølgelig musikken. Og når du tænker kammerater, så er det ikke kun de andre elever. Det er også lærerne. Uanset om det er musiklærere eller matematiklæreren, som kan være ret skrap. Du har nemlig fået et år i 10. klasse på efterskole. Du er allerede halvvejs igennem det. Og du føler, at du slet ikke har tid nok. Der er dukket så mange ideer op – når det handler om dig og musik.

Lært utroligt meget om musik

Du har lært så meget i løbet af det første halve år på musikefterskolen. Ikke kun om forskellige musikgenrer og instrumenternes historie. Du har også lært, hvad samspil vil sige. Du har lært meget om at respektere de andre, der også medvirker til at en koncert bliver en succes. Lydteknikere, lysteknikere og selvfølgelig dem, der fikse på fingrene: Der er altid brug for en elektriker. Der er altid brug for en person, der kan improvisere, når noget skal repareres og I ikke har alle materialerne, I har brug for. Som fx dengang røgmaskinen brød sammen, fordi der manglede et eller andet filter!

Ny familie på efterskolen

Jo, du føler virkeligt, at du har fået en ny familie – her på musikefterskolen. Du har dog ikke tilstrækkeligt med penge til, at du kan købe julegaver til alle her. Så du må finde på noget andet, du kan give dem. Og hvad er mere nærliggende, end at du selv komponerer musikken til en julesang, der hylder din musikefterskoles juletraditioner? Jo, du har selv skrevet teksten til sangen. Du har valgt faget om forfatning af sangtekster, fordi du tænkte, at du måske kunne skaffe dig en lille beskæftigelse med at forfatte sangtekster til 50-års fødselsdagsfester, konfirmationsfester mv.

Du har dog lært, at sangenes vers ikke altid behøver at rime, men de skal virkeligt være skrevet korrekt: Ingen stavefejl eller kommafejl. Din dansklærer har da også været efter dig adskillige gange, når han har sunget en af dine tekster ud fra den måde, du har skrevet den på. Du har lært meget. Og du har meget mere at lære. Men først skal du give. Og det skal være god musik til den sang, du allerede har skrevet. Så nu skal du komponere. Du skal derfor have fat i musikskolens specialist i komposition for at få at vide, hvordan du kommer videre.

Scroll to Top