Kvinde med angstanfald

Det med angst

Hvis du nu går ind på Google eller en af de der platforme, der beskæftiger sig med mentalt helbred, og bare skriver angst i søgefeltet, så bliver du helt sikkert henvist til sites, der ved alt om angst: depressioner, stress og alt det andet: ADHD, autisme, OCD og så videre og så videre. Du får ofte en lille invitation til at tage en angst test. Det kan være, at sitet også skriver mange forskellige artikler om, hvilke symptomer på angst – se her, du skal være særligt opmærksom på.

Masser af information

Jo, du kan finde meget information om, hvad angst egentlig er. Fordi det er nemlig spørgsmålet, som du stiller dig selv, når du ser, at svedeture kan være et angstsymptom! Du har set det flere steder: Dårlig mave, svedeture og uro i kroppen er symptomer på, at du lider af angst. Men er det virkeligt rigtigt? Du var ude og spise med en god ven i går – på et dårligt spisested, og i dag har du ondt i maven, diarré og føler, at din krop ryster – betyder det, at du er angst? Sandsynligvis ikke. Det betyder nok, at fordi du spiste noget dårlig mad, så reagerer din krop helt korrekt og naturligt: Den vil udskille den dårlige føde. Og det gør den dig opmærksom på.

Brug for behandling af angst?

Men havde du ikke været ude og spise dårlig mad – eller på et spisested, hvor hygiejnen ikke er helt i top – og du har de samme symptomer, ja så vil jeg anbefale dig at tage en lidt mere udvidet angst test. Fordi: Der kan være tale om, at du har en angstlidelse – eller, at den er ved at udvikle sig. Her er det, at hverken AI eller andre hjælpemidler, som vores digitale verden tilbyder os, kan hjælpe dig. Her er det nemlig, at du godt ved, hvad der er sket – og derfor kan bedømme, hvad du har brug for: Søvn og ro, så maven og diarreen kan falde til ro – eller brug for behandling af angst?

Kender du til social angst?

Du ved, hvad du har brug for. Så dine spørgsmål, om hvad angst er, behøver du sådan set ikke at finde svar på. Du ved det allerede. Eller rettere: Din krop ved det. Og den fortæller dig det, når du er angst. Det må du ikke glemme. Din krop er nemlig klog. Sommetider – oftere? – er den klogere, end du er. Du behøver ikke at stille den de store spørgsmål, såsom: ”Hvad er angst?”. Hvis du lider af angst, så skal din krop nok sørge for at fortælle dig det. Måske har den allerede slået alarm, da du fik en stressrelateret diagnose? Det er slet ikke usandsynligt. Ved du i øvrigt, at mange lider af det, der kaldes for social angst – se her?

Derfor er det godt, hvis du er opmærksom på din krops reaktioner i forskellige situationer. Det er ok at svede, når du er i fitnesscenteret. Det er ikke ok at svede, når du sidder på en bænk ved søen og fodrer ænder. Er du med på forskellen: Det ene sted kræver fysisk aktivitet, det andet kræver ikke, at du anstrenger dig fysisk og dermed heller ikke, at du sveder.

Scroll to Top