Så er Christiansborgforhandlingerne nået til et afgørende punkt. Vil det lykkes S og V at danne regering eller ej.

Et af de centrale diskussionspunkter er CO2 skatten, som landbruget er meget imod. Flere partier diskuterer det på højrefløjen, men er der nogen som har tænkt over, hvad landbruget har af holdninger?

Det lykkes, for et par år siden, at lave et landbrugsforlig, som lagde vægt på medinddragelse af både venstre og højrefløjs NGO er.

Kan vi gøre det samme denne gang?

Jeg har taget en lang snak med faglig direktør for Bæredygtigt Landbrug hr. Jørgen Evald om problemet, og udmelding er klokkeklar.

Landbruget er parat til at give den gas, bogstavelig talt med nedbringning af CO2 i luften.

Hr. Evald har en masse gode ideer, og vi kan, hvis vi arbejder konstruktivt, formå at gøre Danmark til et foregangsland indenfor den grønne landbrugsomstilling.

Der er mange håndtag at trække i. Grundlæggende handler det om at forstå, at der er to primære CO2 udledere i landbruget. Den ene er metangas, den anden er lattergas.

Disse to gasarter som produceres ved henholdvis dyrenes bøvser og ved organiske processer på marken, kan man simpelthen gribe konkret ind overfor. Nedbringe mængden af gasser markant med en vifte af tiltag.

Yderligere er vi førende indenfor produktion af biogas, som ingen andre er så langt fremme i verden som Danmark. Her kan vi, hvis vi tilfører filtre filtrere massive mængder af CO2 ud af luften. Det er der ingen andre brancher som kan tilbyde.

Så der ligger nogle massive muligheder i forhold til landbrugets håndtering af CO2 problematikken. Men det skal helst ske i mindelighed og samtale.

Vi er trods alt, stadig et lille højskoleland.

Rækker samtalen til at lave en seriøs, gennemarbejdet, målbar plan for landbrugets udledning af CO2?

Det vil forhandlingerne på Christiansborg vise snart.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her