Vi er i en brydningstid, hvor vi mangler moralske pejlemærker. Et af disse moralske pejlemærker er sidste brydningstid største helt; Skipper Clement. Da vi gik fra at være katolikker til at være protestanter, skete det bestemt ikke uden sværdslag, og de største slag var lige her i Aalborg og i Svenstrup.

Forestil dig række på række af beredne bønder med skærpede leer. Sat op i formation af Skipperen en eftermiddag med udsyn ud over en sumpet mark syd for Aalborg. På den anden side står en langt mindre, men til gengæld fantastisk veludstyret adelshær. Glitrende hjelme, blankpudsede skjolde og gigantiske gangere.

Med et smæld råber adelshæren sin avant, og de tordner henimod de bistre og sure, frihedselskende bønder. Med et genistreg af en strategi lykkes det “Skipperen”, at fange adelshæren i en sump, de gigantiske gangere synker i til bugen, og Skipperens anskrig er; skær til hestene først, og så tager vi ridderne!

Det er ikke fantasi, det er reelle historiske hændelser her i Aalborg og omegn; grevens fejde. Med historiker fr. Susanne Nygaard, har TV Frihed forsøgt at tegne historien om Skipper Clement, fra hans fødegaard over Aalborghus, til slagmarken i Svenstrup og tilbage til Aalborg igen. For at fortælle om belejringen af byen af Rantzau, og den senere destruktion af bondehærens sidste bastion. Hvad kan vi lære af det?

Vi kan lære af det, at frihed er ikke noget man skal tage for givet, og at den jyske knegt har stået op for friheden i fortiden, anført af Skipper Clement imod Stygge Krumpen og de tyske adelsmænd. Man skal kende sin fortid, for at kende sig selv.

TV Frihed har her gjort alt hvad vi kunne, med et minimalt budget, med frivillige kræfter og alt for megen overarbejde, for at gøre “Skipperen” historie ære. Se med, når din historie bliver fortalt, som Aalborgdreng, Nordjyde eller Dansker.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her